VÄGEN TILL ETT VÄRDESKAPANDE INTRANÄT (SE)

Ett intranät som verktyg och stöd för internkommunikation, medarbetarengagemang och kommunikativa ledare är A och O i större organisationer. På senare år har fler och fler företag fått upp ögonen för sociala intranät. Ett socialt intranät hanterar inte enbart traditionell vertikal och (ibland) horisontal information från en specifik grupp, utan även kunskapsutbyte i form av bloggar, diskussionsforum, samverkansgrupper, mm.

Ett väl fungerande socialt intranät gör det möjligt för alla medarbetare i organisationen att hitta specifik information samt att själv bidraga och deltaga – var och när som helst och från vilken teknisk plattform som helst. Det engagerar medarbetare och inspirerar till innovation i en miljö som uppmuntrar idéarbete och samverkan.

Ett företag kan tillvarata medarbetarnas kunskaper, som de aktivt delar med sig, i ett väl fungerande socialt intranät.

Alla medarbetare ska kunna hitta den information de behöver i ett väl fungerande socialt intranät.

Ett socialt intranät är dock inte ett självspelande piano – i synnerhet inte i början. Det krävs mycket engagemang från en dedikerad projektgrupp. Det krävs information och utbildning. Framför allt krävs engagemang från högsta ledningen och chefer, som bör föregå med gott exempel. Om inte cheferna själva använder intranätet, varför ska då medarbetarna göra det?

Förra året fick jag möjlighet att recensera antologin “Intranät som skapar värde”, utgiven av Kristian Norling på Intranätverk. Ett stort antal medförfattare och intranätauktoriteter skrev om olika aspekter av ett värdeskapande intranät, och om hur man kan åstadkomma det. Boken är oumbärlig för den som ska implementera ett socialt intranät. Min recension av antologin finns att läsa på LinkedIn – läs den för mer information om innehållet i boken. Boken har uppdaterats sedan jag skrev recensionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.